Винската и боемската приказна на Кавадарци раскажани преку видео од 1973 година

Македонската радио телевизија низ долги години на своето работење и постоење зад себе оставила голема архива на непроценливо богатство. Една од оние емисии кои се вистински чувар на традициите и вредностите на одредено поднебје од земјата е серијалот „Распеани градови“.
Во емисијата посветена на Кавадарци, покрај песните во кои главен мотив се виното и љубовта, претставен е и животот на обичниот кавадарчанец во седумдесетите години на 20 век. Работа на лозовите насади, гроздобер, преработка на грозјето, правење вино и ракија, но и боемштилак онаков каков што во себе носат само кавадарчани се дел од сцените кои се прикажани во емисијата која можете да ја погледнете во целост. Уживајте.

Додади коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *