Климатските промени го намалуваат произвдството на вино

Глобалната побарувачка на вино го надмина производството, а според прелиминарните индикации, главен виновник за оваа состајба е глобалното затоплување. Си-Ен-Ен објавил сторија дека светската побарувачка за вино продолжува да се зголемува, но поради временските услови во лозарските региони намалено е производството.
Глобалното затоплување влијае на временските услови во целиот свет – вклучувајќи ги и подрачјата за одгледување на познатите сорти на грозје за производство на вино. Нестабилното време во Франција, Шпанија и Аргентина влијаело на производството на грозје е причина за неколку лоши берби во последните години. Раниот почеток на топлото време може да доведе до пребрзо зреење на грозјето.
И покрај падот на бербата на грозјето, се чини дека светот се повеќе е жеден за вино. Потрошувачката на вино во САД се зголемила за 2% минатата година, додека користењето на вино во Кина од 2009 година досега е зголемено за четирипати.
Се повеќе и повеќе мали винарии се појавуваат во САД, но нивното ограничено производство не може да биде доволно да ги задоволи потребите за вино во светот.

Додади коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *