Во чест на Свети Трифун, во Неготино ќе се избира најдобро вино и ракија

Во чест на верскиот празник Свети Трифун кој се смета за заштитник на лозарите и кога симболично започнува закројувањето на лозјата, Неготино ќе избира најдобри вина и ракии од индивидуални производители. Портпаролот на општината, Методи Митрев денеска информираше дека мостри од домашното производство можат да се доставуваат до 8 февруари.

– Стручни лица енолози ќе дегустираат и ќе го вршат изборот на најдобрите вина и ракии во рамки на традиционалната стопанско-културна и туристичка манифестација, која ќе трае од 12 до 14 февруари, соопшти Митрев.

На производителите на најквалитетните вина и ракии ќе им бидат врачени пригодни награди, на денот на одржувањето на централниот настан по повод Свети Трифун, 14 февруари, на градскиот плоштад во Неготино.

Додади коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *