Свети Трифун

Што ќе правите денес, кога, според православниот календар, се слави Свети Трифун? Посетете го лозјето? Да се ​​погледне на небото? Или ќе го започнете денот со вашата сакана личност и приказната за животот на овој светец?
Свети Трифун, според легендата, бил еден од Христовите маченици и страдал за христијанската вера.Но, неговиот живот може да биде инспирација за возбудлив филм, каков што го решиле моќните римски императори. Едниот од нив богато го наградуваше и го тушира ​​со почести, додека другиот го мачеше и го погуби.

Роден е во сиромашно семејство и ги чуваше гуски како дете. Но, тој го имаше дарот на чудотворноста и беше исцелител, така и секој што младиот човек стана славен затоа што постапувал со луѓето и избркал зли духови од нив. И така, на почетокот на третиот век, ќерката на Гордијан беше сериозно болна со царот Гордијан и многу исцелители не ја лекуваа, па злобниот дух од девојчето зборуваше дека само еден млад човек по име Трифун можел да го избрка. Царот се повика на себеси сите луѓе со тоа име. И дојде Трифун Кристијан и ја исцели принцезата. Царот великодушно го дарувал, но Трифун го дал целото богатство на сиромавиот човек и се вратил во своите гуски.

Но, кога царот Декиј, кој ги прогонува христијаните, дојде на престолот, тој беше сериозно мачен од Свети Трифун. Тој беше егзекутиран во 250 н.е.

Свети Трифун го слават лозарите и угостителите, но како што виното оди заедно со убовта, така прават и оние во убовта. Поконкретно, православните свештеници велат дека овој светител е „заштитник на брачната љубов“.
Исто така, тоа е врзано за верувањето и обичаите на многу луѓе.

Така, денес лозарите одат во лозја, ги градат лозјата и ги истураат со вино за да ја направат жетвата богата.

Ако денес врне дожд, според народната метеорологија, тоа е знак дека годината ќе биде плодна, особено богата со сливи и грозје. А од сливи и грозје, некој знае, се раѓа добар пад. Иако овие овошни дрвја, скептични, можат да послужат и како сладок или сок.

И, ако денот е светла денес, ние не пишуваме добро: годината ќе биде сува и трнлива.

Во секој случај, ние остануваме љубов.