Од какви чаши пиеме бело, а од какви црвено вино?

Како што постојат правила за сервирање на храната, така постојат и правила за сервирање на пијалокот.
Чашата за црвено вино е чаша на тенок сталак, со нешто потесен врв. Во таквата чаша влегува доволно свеж воздух, па виното во моментот го губи првиот појак вкус.
Црвените вина се служат и во нешто поширока чаша, стеснета на врвот.
Чаша на потенок сталак, која најчесто се сервира со чашата за вино, служи за вода.
Легендата вели дека плитката, округлеста чаша е дизајнирана во времето на тројанската кралица Хелена, која од неа пиела слатки, аперитивни пијалоци. Денеска, од таквите чаши пиеме десетрни вина.
Чашата за шампањ е тесна и елегантна чаша на сталак, со малку заоблен врв, на кој се собира пената.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *