Колку љубителите на виното навистина имаат познавање за него?

Љубителите на виното се гордеат со својата способност за разликување на различни сорти, видови, берби, па дури и суптилни нијанси на вкус, кои ги опишуваат како „овошни“ или „земни“ и низ други епитети.

Но, колку има вистина во тоа?

Екипата од Јутуб каналот „AsapTHOUGHT“ направи експеримент во кој им дале на „винопознавачите“ да пробаат скапи и евтини вина и потоа следеле да воочат дали тие знаат што пијат.

Резултатите биле прилично поразувачки за љубителите на вино без разлика дали пробувале да го препознаат квалитетот, видот, па дури и тоа дали пијат исто вино во две чаши или различно.

Погледнете го целиот експеримент на видеото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *