Жени, вино и секс

Виното и женската сексуалност се тесно поврзани. Ефективноста на црното вино како афродизијак експериментално го докажаа италијанските научници, истакнувајќи дека тоа ја зголемува сексуалната желба повеќе од било кој друг алкохолен пијалак.

Жените ја оценувале својата сексуална активност во шест категории: сексуална желба, ниво на возбудување, количина на лубрикација, доживување оргазам, задоволство и болка. Оние кои секојдневно пиеле чаша-две вино, биле многу повеќе заинтерсирани за секс. Поголема била нивната желба за секс, лубрикација и вкупната сексуална функција во однос на жените од другите две групи.

Виното секогаш треба да се користи како афродизијак. Тие истакнуваат дека не им е познат механизмот за делување на црното вино врз женското либидо. Една од претпоставките е зголемениот полифенол кој повеќе го има во црното вино отколку во другите вина и алкохолни пијалоци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *