Португалците се рекордери во пиење вино

Јакуб Мариан е еден од последните кој направил истражување колку луѓето во Европа консумираат вино. Покрај тоа, Мариан во истражувањето креиреал и винска мапа на Европа, на која е прикажан процентот на бројот на жители на секоја европска земја одделно консумираат вино. направил карта на која е прикажано колку луѓе во Европа конзумираат вино, а колку од популацијата пие пиво.
Португалците се лидери во консумацијата на вино, а дури 55 осто од жителите на оваа европска земја консумираат вино. Со 53 осто, на второто место е винска Франција, а неочекувано, Италија не е ниту блиску до првите три земји.
Од балканските земји, најмногу вино се пие во Хрватска, Словенија и Грција. Според истажувањето на Мариан, 21 посто од македонците консумираат вино.

mkd-254317

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *