Хрватите се европски шампиони во пиење вино

Хрватите пијат најмногу вино во Европа, или повеќе од 44 литри годишно по човек. Пред Хрватска се само Андора и Ватикан, но тоа се мали држави кои заедно имаат 86.000 жители.

Хрватите пијат повеќе вино од Французите и Португалците. Ова го покажа истражувањето направено од The Wine Institut во 15 земји од кои 14 се земји членки на ЕУ.

friends-drinking-wine-organic-wine-by-healthista.com_

Во Ватикан жителите годишно пијат по 55 литри вино.

Зад Хрватите се Словенците, а на „винските“ земји Франција и Португалија им припаднаа 5 и 6 место. Последни на листата се Германците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *