Винарија во Славонија ќе ја имитира околината

Архитектонското студио „Два Архитекти“ изработи проект за винарија за познатите винари во срцето на Славонија. Водечката идеја на овој проект била да се испочитува средината максимално, но и преку процес на мимикрија објектот целосно да го припои кон животната средина. Наместо куќа на ридот, студиото одлучува да оди кон друг правец – во длабочина!
Плацот со површина од 14.750 метри квадратни на кој е планирана изградбата е всушност еден рид. Идејата била објектот да се вкопа во ридот, што е во согласност со потребите на винаријата и подрумските температури за чување на виното. Што значи дека, ридот нема да биде отстранет.

2

Подземниот објект од 3.350 метри квадратни ќе биде изработен од бетон, поплочен со камен и обложен со трева како кровен покривач.

Во оваа винарија покрај производството на вино, ќе врши и продажба, но во угостителскиот дел, каде што љубителите на вино ќе бидат во можност да ги вкусат производите. Главната идеја е покрај винаријата ова место да прерасне во туристичко село бидејќи во близина постои и зашитен резерват за птици.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *