Зошто виното треба да го чувате во хоризонтала?

Купивте повеќе шишиња од вашето омилено вино и ги складиравте вертикално? Не се чудете ако по неколку недели откриете дека повеќе не е како што треба.
Постои причина за тоа:

Виното кое е неотворено, а го чувате вертикално, може да се расипе, бидејќи тапата полесно може да се измести од својата положба, па да навлезе кислород во шишето.

Зошто кислородот е толку лош?

Ако во шишето дојдат поголеми количини на кислород виното полесно може да се скисели и да се расипе.

Но, решението е едноставно: Секогаш кога купувате вино, без разлика дали го складирате во фрижидер или на полица, гледајте да го наместите хоризонтално.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *