Уметност на зрно грозје

Пане Хаџивасилев од Кавадарци кој има 18 години го запознав случајно на едно отварање на ликовна изложба. Не знаев што слика, но ми вети негова прва изложба. И ја направи. Помина добро, и тој се врати на обврските во училиштето, но продолжи со своето хоби – сликањето. Тој е присутен и понатаму секој ден со нешто ново и оригинално. Учествува на Ликовната колонија „Кавадарци-Михајлово“ веќе три години. Ликовната уметност му е трајна инспирација и желба. Затоа реши и да студира на Ликовната академија по завршувањето на средното образование.

Инспириран од почетокот на бербата на грозјето во Тиквешијата и Тиквешкиот гроздобер, Пане Хаџивасилев со темперни и акрилни бои, направил слика на зрно грозје.

„Сакав да создадам нешто што е оригинално, што досега никој не го направил. Бев трпелив. Три дена ја правев сликата на зрното грозје кое е со дијаметар од 3 сантиметри. Морав да вклучам две бои за бојата брзо да се суши и да остане на зрното. Сликата ќе трае, подолго време, додека е „живо“ зрното грозје, вели Хаџивасилев и додава дека инспирацијата ја црпи од секојдневието. Храната некогаш може да биде дел од неговиот цртеж. Така е створена и новата слика на зрно грозје.

Хаџивасилев е интерсесна појава во кавадаречкиот ликовен свет. Постојано трага по нешто свое, малку и воопшто недопрено. Оригиналот не го уништува, го надградува, му дава нова димензија. Употребува молив, боја, фрагменити од природните материјали, текстил, хартија и друго. Тој е трагач низ светот на убавото, и засега на свои 18 години, сметам дека успева во тоа. Му претскажувам светла иднина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *