Бугарија очекува да произведе околу 160 милиони литри вино

Од овогодишната реколта на грозје Бугарија очекува да произведе околу 160 милиони литри вино, од кои околу 60 милиони ќе бидат извезени, изјави денеска бугарската министерска за земјоделство и храна Десислава Танева.

Како што јави БТА, Танева нагласи дека квалиетот на овогодишната реколта на грозје е добар и се очекува поголем род од лани.

– Бугарија може да произведува добро грозје, да прави добро вино и да го извезува на добри пазари, рече Танева.

Последниве години главни извозни пазари за бугарското вино се Русија, Кина и Велика Британија.

Танева истакна дека површините под лозје во Бугарија се зголемуваат секоја година, а само годинава се очекуваат 600 хектари нови насади.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *