Модерни правила за уживање во виното

Времето заладува и почнува да се чувствува мирисот на есента. А токму ова време е незамисливо без добро црвено вино. Без разлика кое повеќе го преферирате, виното нуди посебен шмек во кој треба да се ужива според одредени „правила“.

Но, со оглед на трендовите кои брзо се менуваат, така и трендовите за вино полека се менуваат. Што треба да знаете за оваа есен да го консумирате на помодерен начин?

Не се плашете да го ставите црното вино во фрижидер

Идејата за послужување црно вино на собна температура едноставно застарела. Во ред е кога виното се чува на 15°С, но кога е премногу топло, не е вкусно. Вистина е дека кога има повисока температура е поживо и има подобар вкус, но ако е претопло го губи вкусот.

И белото вино не треба да го замрзнувате

Да, правило е дека белото вино треба да биде ладно, но не треба да претерате. Само поевтините вина или оние со низок квалитет треба да се доста ладни. Сепак ако пиете некое фино бело вино, температурата може да биде еднаква како и кај црното вино.

Пијте го во чаша за коњак

Не секогаш, но ако сакате виното добро да го промешате во чаша и да го испиете како професионалец, во ресторанот слободно прашајте дали може да ви го послужат во чаша за коњак.

030110 PBDN Jeffrey Langlois 1 of 2 Sommelier Mariya Kovacheva

Не замислувајте дека го знаете точниот вкус на вашето омилено вино

На пример, може да заклучите како вашиот Pinot има невообичаен вкус и да почнете да му приговарате на келнерот поради тоа, но причината за различниот вкус е и земјата на потекло, бидејќи одгледувањето на исто грозје во Америка, Франција и Македонија не може да биде исто.

Инсталирајте апликации за вина на мобилниот телефон

Да, денес постојат апликации за апсолутно сè, па така и за вино. Истите може да ви помогнат при изборот на вино за пријателите, за тоа кое вино одговара со одредена храна, каде да најдете ретки вина…

Немојте да мислите дека храната која одговара со вашето вино мора да биде вообичаена

2D274906094873-today-wine-140612-04_converted

Добрата храна и доброто вино секогаш одат заедно, па заповедите како што се „црно вино со бифтек“ или „бело вино со риба“ всушност и немаат смисла. Многу готвачи се колнат дека постојат превкусни црни вина кои одговараат со риба и бели кои беспрекорно се консумираат со месо, па слободно пробајте ги овие комбинации.

Не ги отфрлајте локалните вина

Кога ќе видите дека не е произведено во некој познат вински регион, веднаш знаете дека не е убаво, нели? Не треба да ги потценувате вината, бидејќи некои вина на пример направени во најдобрите региони во Франција, едноставно не се убави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *