Чаша црвено вино помага при зачнувањето

Чаша црвено вино може да помогне при зачнување, сметаат научниците од Калифорнискиот универзитет.
Новото истражување покажува дека една од состојките во алкохолните пијалоци е исклучително корисна за жени со репродуктивни проблеми.

Ресвератролот, природна состојка во виното, обезбедува заштита против чест хормонален проблем.

Состојката се среќава во грозјето и малите безкостливи овошја, што помага за регулирање на хормоналниот баланс кај жените со поликистозни јајници – вродена болест која спречува забременување и го оштетува женскиот репродуктивен систем со времето.

wineandsex

Истражувањето е направено меѓу 30 жени со синдром на поликистозни јајници во текот на три месеци.

Научниците утврдиле дека секојдневната доза на ресвератрол во форма на додатоци го намалува нивото на хормоните. Корисно дејство на ресвератрол е познато со години на научниците.

Една чаша црвено вино на ден помага за регулирање на крвниот притисок и овозможува на кожните клетки да се регенерираат побрзо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *