Колку чини најскапото шише шампањ?

Новогодишната прослава по правило не минува без шампањ. Цената за едно шише од најпознатото пенливо вино во светот е варијабилна, а највисоката цена за едно шише изнесува над 100 илјади долари.
Имено, шише шампањ „Круг“ од 1915 година е продадено на аукција во Њујорк за 116.375 долари и сега се останати само три шишиња од ова пенливо вино.
Продаденото шише шампањ се наоѓа во винаријата на шампањската куќа „Круг“ во северноисточниот француски регион Шампањ.
Освен шишето шампањ, анонимниот купувач добил и посета со тројца гости во регионот Шампањ и винариите на куќата „Круг“ во градот Рему, кои се во сопственост на конгломератот ЛВМХ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *