Футуристички вински подрум во Бордо

Францускиот дизајнер Филип Старк и архитектот Лук Арсен Анри создадоа футуристички вински подрум во Бордо, Франција, што наликува на огромно сечило закопано во земја. Структурата е изградена во вештачко езеро за да полесно да ги поднесе временските прилики во регионот, пишува Dezeen.

philippe-starck-designing-new-winery-in-bordeaux-1440x695-580x280

Освен подрумот со вино, градбата има и неколку соби за прием и голема тераса на покривот. Имотот наречен Château les Carmes Haut-Brion, каде е сместена градбата, го носи истото име како и црвеното вино што го произведува, а тука се прави и бело вино наречено Le Clos des Carmes.

philippe-starck-chai-les-carmes-haut-brion-france-designboom-05-580x346

Од 2010 година тој е во сопственост на бизнисменот Патрис Пишо. Винскиот подрум е на три ката, од коишто едниот е под вода. Долниот кат вклучува визба каде можат да се чуваат 300 дрвени буриња вино, одлично заштитена од неповолни температури и влажност.

philippe-starck-luc-arsc3a8ne-henry-wine-cellar-chc3a2teau-les-carmes-haut-brion-6-580x366

Над неа се собите каде виното се складира во големи дрвени, метални и бeтонски контејнери за да одговараат на различните типови на лоза. Катот каде виното може да се дегустира се наоѓа над собите за складирање и води до терасата на покривот.

philippe-starck-luc-arsc3a8ne-henry-wine-cellar-chc3a2teau-les-carmes-haut-brion-2-580x387

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *