Атмосфера за паметење: Врвно вино и современа архитектура

Како и исклучителната архитектура, вкусното вино ја има моќта да не воодушеви и да не остави без здив. Комбинацијата од двете, пак, е уште пошармирачка.

 
Покрај Франција и Италија, како земја со репутација за исклучително вино и архитектура полека се
приклучува и Шпанија. Новите шпанските винарии се создадени за вљубениците во добрата архитектура и виното. Во нив луѓето може да уживаат во дегустацијата на винскиот вкус и во исто време да се поврзат со архитектурата на просторот и со она што го опкружува.

 
Слично на различните опојни вкусови на вината кои можат да ги стимулираат сите сетила, така и
архитектонските структури пленат со својот мозаик од различни карактеристики. Тргнувајќи од виното како пијалок создаден за интимни и романтични моменти, архитектите кога ги дизајнираат винариите се стремат да го достигнат тој степен на интимност.

 
Но, кога би морале да направиме една кратка листа на места кои едноставно не смеете а да не ги
посетите, тогаш на неа сигурно би ги сместиле „Bodegas Protos“ во Ваљадолид, „Centro Tecnologico de La
Rioja“ и „La Grajera Winery“ во Логроњо, „Faustino Winery“ во Пуерто Кастиља, „Mas Rodó Winery“ во
Барселона и „Waultraud Cellar“ во Вилафранка.

„Bodegas Protos“ во Ваљадолид

124141412421451456

151451454531

„Centro Tecnologico de La Rioja“ во Логроњо

23411

215416564897

„La Grajera Winery“ во Логроњо

46262462426

464287896

„Mas Rodó Winery“ во Барселона

5699896

587462

„Faustino Winery“ во Пуерто Кастиља

365457547

35555555555555573

„Waultraud Cellar“ во Вилафранка

6488696

6985234

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *