Колку калории содржи виното?

Кога се претерува со количината на испиеното вино, тогаш тврдењата за корисните својства кои ги содржи, радикално се менуваат.
Општо земено, виното нема голема хранлива вредност. Содржи пред се јаглехидрати, чие количество зависи од сортата на грозјето од кое е направено самото вино, и одреден број калории.
Калориската вредност на виното повторно зависи од сортата на грозјето. По калориската вредност, црвеното вино зема предност пред белото. Во 100 мл црвено вино содржи околу 100 ксал, а во исто количество бело вино има околу 60-75 ксал.
Штетата од алкохолната содржина во пијалоците се крие во тоа што сериозно се отежнува работата на црниот дроб.
Особено важно за дамите е дека алкохолот го забавува процесот на разградување на мастите и нивното претворање во енергија. Затоа е убаво за време на диета или некаков режим на исхрана да не се претерува со алкохолните пијалаци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *