Денес, славите љубов со вино

Без оглед на тоа дали славите Валентајн или Трифун, или ниту едното ниту другото, ќе забележите како денес на сите страни има цитати, мисли, тематски фотки…

Факт е – Сакаме фешти и веселби, па баш убаво ни доаѓа секој празник, дури и онoj коj не e во наша традиција. Само нека е весело.

Случајно да не задоцниме со љубовта

Мора да признаеме дека ниту еден празник не се вовлече во нашата култура толку брзо како Денот на вљубените. И нема врска што православниот светец на љубовта се слави дури на 13-ти август.

Решивме да забрзаме со изјавите и запросувањата, случајно да не задоцниме и да не останеме зад сите. Срциња на сите страни. Од плишани мечиња до чоколади и црвени рози…

sveti-trifun-protiv-sveti-valentajn-slavite-ljubov-ili-vino-2.jpg

А, што е со Свети Трифун?

Неговите моќи најчесто ги слават љубителите на виното. Се верува дека токму тој Свети Трифун штити од поплави, чувар е на растенијата и заштитник на лозарите, но многу често го слават и кафулињата и урбаните локали.

Се верува дека на овој празник снегот почнува да се топи, дека полека се најавува пролетта и дека природата се буди.

sveti-trifun-protiv-sveti-valentajn-slavite-ljubov-ili-vino-3.jpg

Без оглед на тоа кој од овие два празници ќе го прославите, факт е дека ќе мора да навлезете во потрошачката машинерија и да купите нешто со многу срциња или барем шише сортно вино.

За што се одлучивте денес?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *