Црвено вино против холестеролот

Црвеното вино содржи флавоноиди и сапонини што го штитат организмот од кардиоваскуларни заболувања, како и ресвератрол, еден од најмоќните антиоксиданти што му помага на организмот да го отстрани заситените масти.
Едно истражување покажа дека лицата кои имаат навика во текот на денот да испијат една чаша црвено вино имаат пониско ниво на холестерол од оние кои не го практикуваат тоа.
Голем број на експерти затоа сметаат дека умерено консумирање на црвено вино не му штети на здравјето, туку напротив, го намалува ризикот од кардиоваскуларни и метаболистички заболувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *