Со оган на сред лозје, швајцарите ги чуваат своите лозови насади

Швајцарските лозари секоја година ги имаат истите проблеми како и нашите, да се соочат со ниските пролетни температури, особено во ноќните часови и да заштитат своите лозови насади.
Иако борбата со природата понекогаш речиси е невозможна, сепак швајцарците се досетиле на доста интересен начин да ги заштитат своите лозја од минусните температури, особено во овој чуствителен период кога лозјата цветаат или се во фаза на рано формирање на плод.

image_20160428_wb_640x426_ec7fe7984825a13d05a1adb50d43c6df
Имено, швајцарците од градот Јенинс, одлучиле прачките од пролетното режење на лозата, да ги остават на сред ред и да ги запалат, што резултира со намалување на зголемување на температурата на воздухот.

image_20160428_wb_640x426_73298cf8493d25fecb874d08f9f5223a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *