Штипското вино ќе се промовира во Унгарија

Во септември, штипското вино ќе се промовира во Унгарија. Ова, меѓу другото го договори делегацијата од општина Штип, која беше во неколкудневна посета на пријателскиот град Ѓонѓош.

Имено, Ѓонѓош е втор по големина регион познат по производството на вино во Унгарија, и годишно организира два саеми за промоција и презентација и на домашни и странски производители :

Делегацијата од Штип учествуваше на нивниот традиционален саем на вино кој е познат како „Денови на Матра“. Винскиот фестивал се одржува два пати годишно, во мај и септември, па се надеваме дека во септември некоја од нашите винарии ќе се претстават таму, изјави Драган Ристов, сов. За односи со јавност во општина Штип.
Освен виното, двата града ги спојува и високото образование. Токму ова е уште една можност за соработка меѓу двате општини:

Можност за соработка се нуди и во сферата на високото образование бидејќи и во Ѓонѓош има Универзитет при што остварена е посета и на Универзитетот Кароли, истакна Ристов. Исто така, наскоро договорено е гостување на штипско фолклорно друштво на фестивал во Ѓонѓош, а забрзана е и процедурата за збратимување на двете општини.

Ова е прва посета на штипска делегација на Ѓонѓош, по онаа на нивна делегација во Штип минатата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *