Ликовна уметност од вино

Што е она што ги обединува уметниците и виното? Одговорот е очигледен: вино.

Уметноста на виното не претставува уметност на пиење, но помага за создавање на најважните, најубави и најоригинални форми во сликањето. Оваа оригинална техника за сликање се нарекува „Винорел“.

1
Неверојатните уметичики дела привлекуваат внимание не само поради спектарот на историјата, мотивите и популарната култура што се протега како приказна низ нив, туку и поради ферментацијата и оксидацијата на виното.

2
Виното има таква моќна боја што прави кога ќе ги погледнетме овие слики да ни се чини дека бојата од црвена се прелива во виолетова па се до светло кафена.

3
Познатиот уметник Сања Јанкович од Нови Сад, која стои зад овие уметнички дела вели дека виното е единствена алатка за сликање со која може да се постигне ефект на стареење во уметноста каде што бојата поминува низ неколку транзиции на тонот и пигментот.

4
Оваа техника на сликање за прв пат почнала да се користи во ренесансата, а уметниците кои користат ваква техника најчесто тоа го прават со многу квалитетни вина.

6

7

8

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *