Светски познат онколог открива каква храна да се јаде во почетна фаза на карциномот

Никој не се сомнева дека ирационалната исхрана може да игра одлучувачка улога во почетокот на ракот. Затоа, мора да има специјална диета која помага да се обноват пациентите погодени од канцероген тумор.
Светски познат лекар Професор Ричард Doll тврди дека една третина од канцерогените тумори се предизвикани од неисхранетост. Во текот на онколошката терапија се препорачува консумирање на варени животински намирници, како и намирници богати со витамини и минерали.
За време на цитостатската и зрачна терапија треба да се избегнува консумирање на алкохол, кафе, чај, маргарин, масна храна како сланина, овчо месо, сувомеснати производи, мајонез, пржена риба, густи овошни сокови.
Често на многу пациенти со малигна болест им се препорачуваат најразлични алтернативни диети. Ова е честа и распространета појава, но до сега ниту една од овие алтернативни диетотерапии не е одобрена како ефикасно сретство за лекување на ракот.
Често пати пациентите се подвргнуваат на некои алтернативни диети, кои напротив може да му наштетат и да доведат до слабеење на имунитетот и до влошување односно прогредирање на болеста.
Доколку се користи само алтернативна терапија, пациентите се доведуваат себе си во ризик и го отежнуваат или оневозможуваат понатамошното онколошко лекување.
Друштвото за исхрана во САД издало соопштение во кое ги предупредува пациентите со малигни заболувања за штетните последици на пример од макробиотската диета. Некои од алтернативните диети препорачуваат невкусна храна, па пациентите со малигни заболувања, кои и така имаат намален апетит, може уште повеќе да ослабнат.
Исхраната кај онколошките болни треба да е разновидна, да содржи повеќе овошје и зеленчук, високоенергетски состојки и помалку масти од животинско потекло и црвено месо. Здравата храна содржи природни антиоксиданси кои помагаат во закрепнувањето на пациентот за време на онколошката терапија, која може да биде многу агресивна.
Здравата храна подразбира внесување на балансирано количество на протеини, јаглени хидрати, масти, витамини и минерали. Здравата исхрана се базира на внесување на поголеми количини на протеини и јагленохидрати, а помалку масти. Во исхраната посебно е важен внесот на витамини и минерали, кои ги има најмногу во свежото овошје и зеленчук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *