Британските парламентарци пијат исто вино од 1884 година

Снабдувањето на највисоките законодавни домови не само што е добар бизнис, туку и престиж за секоја винарија, особено во земја како Велика Британија. Но, не секој ја имаа истата среќа како реномираниот производител на шампањ Bollinger, кој го снабдува и Парламентот на Обединетото кралство повеќе од 130 години.
Овој бренд кој поседува налог издаден од страна на кралицата Викторија уште во 1884 година е познат и по називот “Special Cuvee”.
Интересен е податокот кој кажува дека во 2010 година во Франција е пронајдена голема колекција на Bollinger шампањот. Најстарото вино датирало од 1830 година, причина заради која компанијата одлучила да направи две нови визби. Едната визба се вика “Galerie 1829”, каде се чуваат старите вина, а другата визба го носи името “La Reserve” каде има Bollinger magnum шише, односно шишиња од 1,5 литри.
Двете визби имаат бројка од 3000 шишиња, посетите се закажуваат од напред, а се одвиваат со лица стручни за оваа област.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *