Промоција на македонските вина во Данска

Македонските вина се промовираат на пазарите во Данска со посебен акцент на сортата „вранец“ како најголем репрезент на македонската винарска индустрија.
Промотивните настани се одржуваа вчера и денеска во Копенхаген каде винарските визби Тиквеш, Стоби, Далвина, Бовин, Камник, Попов и Попова кула ги презентираа своите производи пред дистрибутери, увозници, ХОРЕКА и професионални купувачи на вино. Во рамки на промоциите се одржаа и две мастерклас презентации коишто ги водеше винскиот критичар и судија Дарел Џозеф.
Настаните ги организира македонското Министерство за земјоделство, шумарство и водостопаство во соработка со здружението „Вина од Македонија“. Финансиски промоциите се поддржани од Министерството за земјоделство преку Програмата за поддршка на руралиот развој за 2017 година.
– Данскиот пазар е еден од најпотенцијалните пазари за извоз на македонското флаширано вино, каде извозот секоја година бележи пораст и токму поддршката и организацијата на овие промотивни настани даваат позитивни резултати во делот на градење на брендот и имиџот на македонското вино, велат од здружението „Вина од Македонија“.
Минатиот месец, македонските вина беа промовирани во САД на три настани во Њу Џерси, Мајами и Нејплс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *