Помалку или повеќе познати факти за виното – дел 4

Во виното се потонати многу вистини и митови, тајни и мистерии, што го прават уште повеличествено. Во продолжение е нова епизода од помалку или повеќе познати факти за виното кои веруваме дека ќе направат да го засакате уште повеќе.
1. Виното како средство за размена
Во античкиот свет виното се користело како легална и универзална валута со која се купувало благородни метали, робови и сл.

rare-wine

2. „Наздравувањето“ започнало во Средниот век
Во овој период бил широко застапен трендот на труење, како начин на елиминирање на непријателот. Со цел да ги убеди гостите дека виното не е затруено, домаќинот бил приморан да ја испие првата голтка и да наздрави.

friends-drinking-wine-organic-wine-by-healthista.com_

3. Винарска визба во Титаник
Во остатоците од потонатиот Титаник, нуркачите пронашле винарска визба, а за чудо мноштвото од шишињата биле неоштетени.

1

4. Виното во Светото Писмо
Во Светото Писмо, Стариот завет, виното е многу застапено. Единствено во книгата на Светиот пророк Јона не се споменува виното.

vn11-860x645

5. Водечки производители на вино
Најголемите производители на вино (црвено и бело) се Франција, Италија, Шпанија и Калифорнија.

bordeauxwine-630x432

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *