Грузијците правеле вино пред 8000 години

Новото откритие докажува дека корените на производство на вино се скоро 10 века поназад во времето отколку што претходно се мислеше.

Југозападно од Тбилиси, главниот град на Грузја, се откриени остатоци од глинени садови за складирање на вино, стари 8000 години.

Најстарите траги на производство на вино досега датираат од 5.400 до 5.000 години п.н.е. и биле пронајдени во планините Загрос во Иран.
Вино најпрвин во светот правеле во Кина пред 9.000 години, но тоа било од ориз, а не од грозје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *