Отворено осмото издание на фестивалот на младо вино во „Тиквеш“

На нова локација, но со иста цел, осма година по ред голем број љубителите и почитувачите на виното присуствуваа на првото отворање на бочвите со вино од годинешната реколта кое се оддржува во рамки на Фестивалот на младо вино во „Тиквеш”. Присутните претставници на димпломатскиот кор, на институциите, на бизнис секторот и познати јавни личности од земјава и регионот, се уверија во високиот потенцијал и одличен квалитет на виното од бербата 2017 и покрај исклучително лошата година за лозарството.

SONY DSC

„Да се произведат вина со висок квалитет во годината која според проценките на експертите и светските статистики беше далеку најлошата година за лозарството во Европа и пошироко во изминатите 55 години, претставува успех за почит. Тоа нѐ прави исклучително горди и задоволни и докажува дека креирањето вина со висок квалитет и вредност во „Тиквеш“ не е случајност, туку е резултат на континуирани и обемни инвестиции во најсовремена технологија и иновации. Истовремено, ова е заслуга на нашите стручни луѓе, аргономи и енолози и на нивниот ангажман и вложеното големо знаење во сите сегменти од производството, почнувајќи од лозјата, преку бербата, па сѐ до производството и чувањето на виното“, изјави генералниот директор на „Тиквеш“, Радош Вукиќевиќ.

mkd-350152
Првите впечатоци од младите вина кај посетителите на годинешниот Фестивал на младо вино се дека тие и годинава се со висок квалитет. Ваквите првични оценки се поклопуваат со прогнозите на енолозите на „Тиквеш“ дека новите вина имаат потенцијал да освојат многу нови медали и високи оценки на реномирани светски вински натпревари.

SONY DSC

Фестивалот на младо вино, кој веќе осум години по ред го организира „Тиквеш“, е прв и единствен од ваков вид во земјава и има значајна улога во градењето и развојот на винската култура во земјата, но и регионот.

SONY DSC
SONY DSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *