Македонските жени пијат двојно повеќе вино од мажите

Жените во Македонија пијат многу повеќе вино отколку мажите, кои повеќе преферираат пиво вели најновото истражување на Институтот за јавно здравје.
Жените речиси двојно повеќе преферираат вино од мажите, кои пак повеќе сакаат пиво, или преточено во бројки, 43,8% од жените консумираат вино за разлика од мажите од кои само 24,2% порачуваат вино.
Вино во Македонија консумираат 30,9% од возрасното населението, што е втор најпродаван алкохолен пијалок по пивото кое со 35,4% е на врвот на оваа листа. За разлика од возрасните, младите се почесто го избираат виното пред пивото, па разликата помеѓу консумацијата на овие два пијалоци е само 2 проценти во корист на пивото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *