Според научниците, црвеното вино не се пие на собна температура!

Ако досега го пиевте црвеното вино на собна температура, знајте дека тоа не е добро. Научниците од Академијата за вино во Сиднеј објаснија дека ова е сосема погрешна пракса.

Според експертите, црвениот еликсир е добор да се употребува на температура помеѓу 12 и 18 Целзиусови степени.

Според Тејлор Венс, ако овој пијалок се служи топол (што е случај кога се чувал на собна температура), во него почнува да доминира алкохолот што ги „замаглува“ особеностите на нејзините состојки.

Но, постои друга опасност – ако шишето црвено бино е премногу жешко, тогаш аромата е речиси целосно изгубена. Сепак, австралиските специјалисти истакнуваат дека различните сорти на вина треба да се подложат на поинакво ладење.

За Каберне Совињон и Шираз препорачливо е да служат на температура од 16-18 степени. За полесните брендови како што е пино ноар, се препорачува ладење на 12-14 степени.

И бели вина како Совињон бланк и пино гри, според експертите е најдобро да се консумираат на температура од 6-8 степени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *