Влијанието на собната температура врз виното

Доколку припаѓате на оние луѓе кои по напорниот ден сакаат да се опуштат со чаша црвено вино, можеби и вие ја правите истата голема грешка кога го пиете овој алкохолен пијалок.
Истражувањето спроведено во соработка со Сиднејската винска академија и Taylor Wines покажа дека повеќето луѓе погрешно пијат црвено вино. И за тоа е виновна температурата
Генерално се верува дека белото вино се чува во фрижидер, а црното на собна температура, но мора да се чува на температура помеѓу 12 и 18 степени. Сепак, во повеќето домови, собната температура е повисока од тоа. Кога е премногу жешко, во виното тогаш доминира алкохолот и се преклопува со неговниот вистински вкус, а ако виното е премногу студено, вкусот ќе се притисне и ќе се „наметне“ танинот, а киселината ќе биде „поостра“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *