Кошу, јапонската винска гордост

Во шеснаесетиот век португалските мисионери први во Јапонија ја носат виновата лоза и во тоа време се изгледаше дека подобар потег не можеле да направат.
Поради климатските услови почетоците воопшто не биле лесни, мешањето на култури и традиции направија вистински хаос, но со многу љубов јапонците беа решени да произведат вино кое ќе ја одбележи и Јапонија на светската винска карта.
За многу кратко време јапонците ја дефинираат сортата кошу. Сепак, преголемата шеќерност не дозволуваше ни тогаш, а ни денес да се налеваме од ова вино. Иако кошу важи за традиционална јапонска гордост, локален вински бренд, веројатно повеќе од љубопитност, светот го стави кошу на светската винска карта на прво место за 2018 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *