Роберт Паркер Ве советува како да препознаете добро вино

Роберт Паркер, еден од највлијателните критичари на вино во светот, создаде скала за оценување од 100 точки за да го процени квалитетот на виното. Според неговиот пристап, вината што имаат резултат од 50-59 поени се сметаат за неприфатливи. Но, секое вино добива 50 поени стандардно! Лажните вина, кои се евтина копија на оригиналните не ги би ги добиле ниту тие основни 50 поени. Затоа наредниот пат кога ќе пиете „скапо вино“ имајте ги на ум овие совети.
Видови на лажно вино
Вино во прав: произведено од сувите остатоци од грозјето и разредено со вода и алкохол со ароми.
Синтетично вино: комбинација од вода, квасец, шеќер, лимонска киселина, алкохол, ароми и конзерванси кои немаат никаква врска со грозјето.
Гализирано вино: нискоквалитетно со вода и шеќер за да се достигне потребната густина.
Вински напиток од пулпа: пресирано грозје.
Нискоквалитетно вино со глицерол за подобрување на вкусот.
Кисело вино со алкални адитиви.

red-wine
Со конзерванси: вино направено со забрзана технологија за стареење на вино, со салицилна киселина за да се спречи скиселување.
Мешавина: мешавина на вино со лош квалитет и добар за да му се даде на пијалокот повеќе мирис и вкус.
Затемнети: ставање на бои во вина (не секогаш природни) за да се постигне саканата боја.
Замена: нискоквалитетно вино со замена на етикети и акцизи.
Камуфлажа: флаширање на нискоквалитетно вино под името на познатиот бренд.
На што треба да обрнете внимание:
Во продавница:
Би сакале да ве потсетиме дека виното во кутии е со низок квалитет. Еден добар производител никогаш не чува вино во такво пакување.
Количеството шеќер во виното треба да биде следно: за суви вина – до 4 g / l; за полусуви – до 18 g / l; за полу-слатки – до 45 g / l, за слатки – најмалку 45 g / l. Ако има повеќе шеќер и на етикетата не е наведено дека виното е зајакнато, тогаш тој бил додаден вештачки.
Ако виното содржи салицилна киселина, тоа значи дека е направено со прекршување на технологијата на производство. Но, состојката E220 (сулфур диоксид) може да биде присутна во секое вино, бидејќи SO2 е природен нус-продукт на ферментација.
Датумот на производство мора да биде отпечатен одделно од другите информации на етикетата. Сите фонтови мора да бидат јасни, без грешки, замаглување. Натписот на етикетата мора да одговара на натписот на тапата.

wine-condoms1
Ако сте познавач на одреден бренд на вино, тогаш треба да бидете предупредени од промените во дизајнот на оригиналното шише.
Дома:
Ако додадете малку сода бикарбона во природно вино, тоа ќе ја промени бојата благодарение на хемиската реакција. Синтетичкото вино ќе остане исто.
Ако додадете неколку капки глицерин на природно вино, тие ќе потонат до дното и виното нема да ја менува бојата. Меѓутоа, ако виното стане жолто или црвено, тоа значи дека има други додатоци.
Ако протресете шише висококвалитетно вино, пената ќе се собере во центарот на шишето и брзо ќе исчезне. Ако се собира околу рабовите и полека се смирува, виното не е од најдобар квалитет.
Додајте капка вино на парче креда. Ако дамка стане посветла откако ќе се исуши, тоа е природно вино. Ако бојата се смени, значи дека виното содржи бои.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *