Бенџамин Френклин: Виното е доказ дека Бог не сака

Виното било, е и ќе биде вечна инспирација на сите оние кои уживаат во него, од големи анонимуси, до најпознатите светски личности.

 

Една од најславните изреки е на таткото на модерна Америка, Бенџамин Френклин, кој рекол „Виното е вечен доказ дека Бог не сака и сака да не види среќни“.

 

Еве уште неколку познати мисли инспирирани од виното:

„На се му минува модата, но само виното остатнува”. (непознат французин)

„Лозјето бара слуга, а виното господин.” (Народна мудрост)

„Виното е како течен бакнеж. Виното е течна љубов.”

“Можат да ни одземат многу нешта, можат се да ни земат, но никако не можат да ни ги одземат сеќавањата на она што сме го виделе, вкусиле и доживеале. Атмосфера, мирис, вкус. Вино. Повторно ќе Ви речам: пијте вино! А потоа ќе бидете расположени за љубов, за берење цвеќе, за пријателите, за добар длабок сон, за смеење, и наутро наместо весници, ќе читате поезија“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *