Како црвеното вино не прави помлади?

Главната состојка на виното, ресвератрол влијае врз клетките на организмот. Нема сомнеж дека тој може да ги активира клеточните функции кои го прават организмот поотпорен спрема процесот на стареење, сметаат научниците од Универзитетот Харвард.
Нивото на ресвератрол во црвеното вино не е многу висок. Во еден литар содржи 2-12.6 милиграми од оваа состојка, додека подмладувачкиот ефект настапува кога состојката е најмалку 250 милиграми.

Young happy amorous couple celebrating with red wine at restaurant
Young happy amorous couple celebrating with red wine at restaurant

Црвеното вино е вид на вино направено од црвени сорти на грозје. Бојата кај црвените вина може да варира од интензивна виолетова, типична за младите вина, па се до цигла боја, карактеристична за зрелите вина и речиси кафена кај постарите вина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *