Винариите подготвени за престојниот откуп

Винариите во Македонија немаат залихи и се заинтересирани за откуп на 150.000 тони грозје.

Откупни цени засега не се објавуваат, а лозарите очекуваат дека Министерството за земјодество по направените пресметки навреме ќе ги каже производствените цени за килограм грозје.

Дел од лозарите ги мачи и проблемот со винариитее „Повардарие“ и „Стефани“ кои се уште им должат 10 милиони денари за претходни реколти и немаат информации кога ќе ги добијат парите.

Според законот винариите првата рата од 20 проценти за купеното грозје треба да ја платат до 15-ти декември, втората од 40 проценти најдоцна до 15-ти февруари следната година и последниот износ до крајот на април.

Во Македонија лани беа собрани 180 милиони килограми винско грозје. Дел од откупот се пласира во странство, а поголемиот дел остана за домашните преработувачки капацитети

Во Македонија има 48.000 лозари кои заработуваат од оваа дејност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *