4,6 милиони шишиња шпанско розе продадени како француско вино

Дури до 4,6 милиони шишиња шпанско Розе вино се означени како француски и продадени на француски кафулиња, хотели и ресторани, информира ББЦ.
Откритието доаѓа после две годишна истрага од францускиот Орган за борба против измама, којашто вклучи произведувачи, увозници, трговци и дистрибутери.
Додека поголемиот дел од виното било соодветно означено, околу 3,45 милиони литри шпанско вино се продало како француско.

7591_180315143539605_576x325
Најчестите престапи биле прикривање на вистинското потекло на виното или лепење на француски симбол како француското знаме со етикети од типот “произведено во Франција.“
Овие откритија особено им прават штета на производителите во регионите на Јужна Франција каде винариите се борат против евтиното увозно шпанско вино.
Според француските власти секој кој е вклучен во измама од ваков тип може да лежи две години во затвор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *