Галилеј: „Виното е сончева светлост заробена во вода”

И големите Галилео Галилеј, Ернест Хемингвеј и кардиналот Ришење се само дел од славните луѓе кои му посветиле одбрани зборови на виното. Еве дел од нив:

„Виното е сончева светлост заробена во вода“ (Галилеј)

„Виното е најцивилизираното нешто на светот“ (Ернест Хемингвеј)

„Кога Бог би имал нешто против алкохолот, зар би го направил виното толку добро“ (Ришеље)

„На кој му се брза, тој нека пие младо вино, а мене наточете ми старо вино кое е подготвено од древните конзули“ (Овидиј)

„Виното не се пие за да се нешто само пие. Да ја угасите жедта. Тоа не е за една чаша од нога. Не. Виното заслужува многу повеќе од тоа“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *