Археолозите сеуште ја бараат Кана, местото каде што Исус ја претворил водата во вино

Мистеријата со векови го опкружува местото на Исусовото „прво чудо“, но конечно може да се најде одговор. Според Евангелието на Јован, Исус ја променил водата во вино за време на Свадбата во Кана. Веќе стотици години верниците веруваат дека местото на чудото е Кафр Кана, град во северниот дел на Израел, каде што ја посетуваат „Свадбената црква“ од 20 век.
Но, вистинската локација веќе долго време се дебатира и сега археолозите веруваат дека Кана од библиските времиња може да биде прашлив рид, осум километри подалеку на север.
Ова е поранешна локација на Кербет Кана, еврејско село помеѓу 323 година п.н.е. и 324 п.н.е., каде што археолозите откриле голем број релевантни траги.

4F86442000000578-0-image-a-45_1535625969917
Ископувања таму откриле мрежа на тунели што се користеле за христијанско обожавање, обележани со крстови и референци на „Kyrie Iesou“, грчка фраза што значи Господ Исус.
Имало и олтар и полица со остатоци од камен сад, плус простор за уште пет. Шест камени тегли како овие го содржеле виното во библискиот извештај за чудото.

4F86442E00000578-0-image-a-46_1535625975611
Д-р Том МекКолоу, кој раководи со ископувањата на местото, рече дека имало уште три други места со веродостојни тврдења дека се Кана, но ниту едно немало толку уверливи како Кербет Кана.
Како дел од неговите докази, д-р МекКолоу укажува на работата на еврејскиот историчар од првиот век, Флавиј Јосиф.

4F86437B00000578-0-image-a-48_1535625997000

Тој вели: „Неговите референци за Кана се географски усогласени со локацијата на Кирбет Кана и логично се усогласуваат со неговите движења. Референциите за Кана во Новиот Завет и во рабинските текстови тврдат дека селото е еврејско село, во близина на Галилејското Море и во регионот на Долна Галилеја. Кирбет Кана ги исполнува сите овие критериуми.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *