Ѓомлезе и домашното вино ги привлекоа битолчани на првиот „Пазар на локални производи“

Првиот „Пазар на локални производи“ во Битола, денеска ги собра на едно место битолчани да вкусат домашно подготвени пити, гомлезе, вино, разновидна органска храна, традиционални производи, органски спун и креми, а, се готвеше и на лице место и се дегустираше. Најмладите учествуваа во едукативен час како да ја препознаа здравата храна.

Настанот кој се одржа во Новиот пазар е во организација на „Слоу Фуд-Битола“ во соработка со „ЈП Пазари“Битола а на него учество зедоа петнаесеттина производители.

Домашниот намаз од лешник беше исклучително вкусен и подготвен од вештите раце на готвачот Пеце Клечкаровски од Струга , кој воедно битолчани, посетителите на настанот ги почести и со други свежо подготвени специјалитети.

-Путерот од лешник е мој личен специјалитет, ми дојде идеја да направам напочеток само чоколаден путер со лешник , а потоа креативниот процес еволуираше . „Леска намазот “е различен од сите други, и тоа го препознаа гостите во ресторанот каде што работам , зошто е чист органски, рече Клечкаровски.

Пеце Цветковски од „Вила Дихово“ на пазарот излезе со домашно вино произведено од неговата плантажа.

-Произведувам и нудам домашни производи од нашите плантажи, го практикувам традиционалниот начин на производство на вино, обратно од големите винарии. Конзументите се задоволни и со самата промоција на селскиот туризам кај нас во мојот локал нудам вакво вино. Годишно произведувам од 600-700 литри вино, рече Цветковски.

Со вкусно биено и бело сирење на пазарот настапи Игор Поповски , кој има своја фарма во Дихово.

-Произведувам сирење и кашкавал, работата е доста специфична и те обврзува по цел ден , но граѓаните го ценат квалитетот иако економскиот стандард на луѓето си го прави своето, рече Поповски.

На пазарот можеше да се купи и природна органска козметика, направена во фармацевтска лабораторија во Битола.

-Мајка ми во нашата лабораторија прави различни производи од органски состојки, креми и сапуни со арганово масло и пчелин восок. Тука се вбројува и путерот за тело и мелемот за детска кожа. Нашата идеја беше да направиме нешто природно, а не со хемикалии. Битолчани ги купуваат нашите производи, рече Ангела Пандовска .

На пазарот децата се едуцираа и ги тренираа сетилата за препознавање на храната, а забавата продолжи со дружба Dj сет на B-boy .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *