Зошто не треба да комбинирате црвено вино и риба?

Научничите објаснуваат зошто црвеното вино не се комбинира со риба.

Јапонските истражувачи докажале дека не се работи само за гастрономски бон-тон, туку постои научно објаснување зошто црвените вина се препорачуваат за јадења од месо а никако од риба. Истражувачот Такајуки Тамура и неговиот тим од лабараторијата на јапонскиот производител на вино “Marcian Corporation”, констатирале дека познавачите на вино го воспоставиле ова правило поради судирот на вкусови помеѓу црвеното вино и рибата.
Тамура и неговите соработници откриле дека непријатниот вкус на риба што го чувствуваме по конзумирањето на црвено вино, настанува поради природната присутност на железо во нив од кои некои содржат повеќе а некои помала количина на железо. Констатирано е дека железото е одговорно за непријатниот мирис и вкус со напомена дека црвени вина со многу мала количина на железо може да се конзумираат со риба и морски плодови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *