Австријците бараат промена на името на познатото вино Цвајгелт

Не е само Босна и Херцеговина која има вино со име на личност со „непримерно“ минато. Австриски активисти бараат промена на името на познато австриско црвено вино, наречено по неговиот креатор Фридрих (Фриц) Цвајгелт, за кого се вели дека бил страстен нацист.

Виното Цвајгелт е создадено со вкрстување на виновите лози Санкт Лорен и Блауфренкиш, што му успаеало на Фридрих Цвајгелт во 1922. година.

Цвајгелт, кој бил доктор по природни науки, често сораборувал со нацистите во Австрија, а неговата кариера завршила во 1945 година.

Починал во 1964 во Грац, а една година пред смртта објавил автобиографија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *