Кои се најдобрите српски вина за 2018 година

Крајот на годината вообичаено е резервиран за изборот на најдобрите, а ништо поразлично не е и во светот на виното. Најчитаниот регионален вински магазин Вино.рс ги прогласи најдобрите вина и винарии во Србија за 2018 година.

Честа да ја носи титулата најдобро црвено вино за 2018 година ја има купажата мерло и каберне Регент Ресерве 2013 на винаријата Александровиќ од Топола, додека за најдобро бело вино е прогласено Шардоне Ц 2015 на винаријата Ковачевиќ од Фрушка Гора.

Najbolje-belo-vino-Chardonnay-S-2015-Kovacevic-540x331
За најдобро розе вино втора година по ред е избрано виното Роза Ностра 2017 на винаријата Ердевик, за најдобро пенливо вино признанието сосема заслужено заврши кај Триум Ноар 2010 на винаријата Александрович, додека во категоријата слатки и полуслатки вина доминираше црвениот траминец Макана 2015 на младата винарија Бикцики од Баноштор.

Оваа винарија доби признание и за својата Црна темјаника 2015 кое беше прогласено за најдобро органско и природно вино, додека наградата Best Buy која се доделува на вино со најдобар сооднос помеѓу цената и квалитетот заврши кај винаријата Тонковиќ за нивната Фантазија од берба 2013 од сортата кадарка.

Najbolje-organsko-vino-bikicki-crna-tamjanika-2-540x360
Од автхотоните српски сорти вина за најдобри беа прогласени Прокупец боје Лила 2011 на винаријата Будимир за црвено, и Три Мораве Бело 2017 на винаријата Темет за бело вино, која е всушност купажа од темјаника, смедеревка и морава.

Najbolje-autohtono-prokupac-lila-540x342
Очекувано, за најдобра винарија беше прогласена винаријата Александровиќ, најдобра млада винарија е Виртус, најдобра мала винарија Бикицки, а винаријата Ковачевиќ го доби насловот за винарија со најбрз раст. Нејзиниот сопственик, Мирослав Ковачевиќ го доби признанието за Винска личност на Србија за 2018 година.

Покрај овие признанија, вино.рс додели и награди за најдобра винска етикета, најефективен маркетинг, најдобра винско туристичка понуда и најдобра винска манифестација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *