Стопете го холестеролот со чаша вино

Научниците секојдневно ги потврдуваат позитивните својства кои ги има виното. Според нив само една чаша црвено вино дневно ги разградува маснотиите, го намалува нивото на холестерол во крвта и го спречува затворањето на артериите.
Испитувањата покажуваат дека тајната на неговото лековито дејство се крие во салицилната киселина која има поголема моќ од многу лекови, па се препорачува и како превентива за кардиоваскуларните заболувања. Она што е можеби најтешко во целиот овој процес, е да се сопре со пиење по првата чаша.
Освен тоа, виното е богато со магнезиум и витаминот Б, па делува опуштачки на човековиот организам и го заштитува од хроничен стрес, несоница, замор, нервоза и раздразливост. Во исто време витаминот Ц, кој го содржи, го јакне имунитетот и е препорака во ладните, зимски, денови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *