„Вино преточено во чаша љубов“ во Ресен

Присутните ги забавуваа пијанистот Гоце Милошевски, Панде Сековски на гитара и солистите Ташко Каранфиловски и Елена Сековска. Локални поети читаа поезија, а инспирирани од виното и љубовта уметниците на здружението „Преспа арт“ насликаа неколку слики.

Целта на настанот, што требаше да се одржи на 14 февруари, но беше одложен поради дводневната жалост во државата, според директорот на Домот на културата Васко Василевски, е да се прослават виното и љубовта.

– Сакавме да направиме спој меѓу љубовта и виното. Концертот беше инспириран од денот на вљубените свети Валентајн и денот на лозарите Свети Трифун, 14 февруари. Публиката уживаше во музичкиот перформанс, а својата креативност ја изразија и Преспанките уметници, изјави Василевски.

Концертот „Вино преточено во чаша љубов“, како што посочи, е почеток на културните настани за оваа година во Преспа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *