Шардоне, вински универзалец со уникатни вкусови

Можноста да се одгледува во било која климатска зона и да произведува грозје во изобилство ја прави сортата Шардоне една од најуниверзалните во винскиот свет.
Се разбира, тоа е и главната причина поради која виното произведено од “Шардоне” во различни земји импресионира со својот уникатен уникатен вкус.
Иако научниците сеуште дефинитивно не ја одредиле историјата на оваа сорта, грозје, потеклото на “Шардоне” се поврзува со семејството сорти “Пино”. Вработените на Универзитетот во Калифорнија, во 1991 година спровеле студија, преку која дознале дека оваа сорта е резултат вкрстување “Gue Blanc” и, најверојатно, “Пино Ноар”. Но, и покрај бројните студии, некои научници не ја прифаќаат оваа верзија. Французинот Пјер Гајл е сигурен дека Шардоне апсолутно не е поврзан со други големи сортни семејства. Исто така, постојат спорови околу земјата на потекло, но иако повеќето истражувачи веруваат дека Шардоне е од Рим, французите се тие кои ја облагородиле. Името го добила по селото Шардоне кое се наоѓа во Бургундија, каде и ден денес Шардонето е во главниот фокус.

Chardonney Grapes Summer Wolff 0008 XT 20050703 640x480 landscape
Сортата на грозје “Шардоне” е една од најчестите во светот. Се одгледува во Азија, Европа, Австралија, Јужна Африка, Јужна и Северна Америка. Насекаде дава одличен резултат – бело вино, богато со арома и посебен вкус. Интересно е што во секоја земја, во зависност од почвата на која растат гроздовите и карактеристиките на нејзината подготовка, виното Шардоне секогаш има свој уникатен вкус. Најчесто се користи за производство на вино со различни овошни белешки и лесен деликатен вкус.
Грозјето “Шардоне” има опис како западно-европска сорта. Тоа е основа за бели и пенливи вина. И покрај фактот дека “Шардоне” може да расте на која било почва, многу важни за крајниот вкус се временските услови, дејствата на производителот врз виното и условите за складирање.

 

Македонија е само уште една во низата земји која може да се гордее со своето Шардоне. Бројните награди кои ги освојуваат македонските вина произведени од оваа сорта на грозје се само потврда за високиот квалитет и уникатност. А за вистински да се уверите во тоа, пробајте го виното Шардоне од линијата Вирго на ВВМ „ГД-ТИКВЕШ“ кое доаѓа во ново елегантно пакување кое само ќе Ви го збогати уживањето.

_DSC0012_1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *