Нов Зеланд го крие совршениот совињон бланк

Далеку од Тоскана, Шампањ и долината на Рона, во регионот Марлборо, лоциран во североисточниот дел на Јужниот новозеландски остров додека уживате во живописните Марлборски Заливи во кои едноставно ќе се вљубите ќе ја најдете Вашата нова винска страст, совршениот совињон бланк каков што можеби и не сте пробае.
Може да се каже дека токму во Марлборо започнала современата новозеландска винска индустрија. Тука, во доцните 1970-ти, Монтана призвеле совињон блан и други сорти, што довело до заклучок дека Нов Зеланд може да произведува сосема интересни вина.

1000x-1
Најголемиот дел од винариите се наоѓаат околу Реник, Бленем, главниот град во областа Марлборо, и Облачниот залив во долината на реката Ваирау, иако одлични винарии има и појужно, по долината на реката Аватере близу Седон.
Многумина вински вљубеници сметаат дека токму во Нов Зеланд се прави најдобриот совињон блан во светот, а за тоа најголемо влијание има исклучително сува клима. А

Spy-Valley-Envoy-Sauvignon-Blanc-Waihopai-Valley-Marlborough
Освен совињон бланк, во овој дел од Нов Зеланд се произведуваат и пенливи вина по традиционален француски метод, особено близу Ренвик.

 

Автор: Душко Стефанов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *