Долината на Рона, место каде што се раѓаат врвните вина

Лозовите насади Cotes du Rhone се сметаат за еден од најстарите во Франција. Лозарството на оваа територија почнало да се развива уште во време на славното Римско царство. По Бордо ова е најголемиот вински регион во Франција. Огромната територија се протега низ цели 225 километри, почнувајќи од Авињон па се до Виена, притоа обединувајќи вкупно 163 општини. Овде можете да најдете 26 различни сорти грозје, што по високите француски стандарди се многу. Во пракса, во еден регион максимум се користат околу десет сорти.
Од црвените сорти предност се дава на сортата Гренаш. Од оваа сорта се прави и одличното вино Cotes du Rhone, од кое годишно се произведуваат околу 2,2 милиони хектолитри. Лозовите насади се распослани на двата брега на реката. На десниот брег преовладуваат нежни ридови од густ варовник, песок и фини урнатини. Таквите почви се способни да акумулираат топлина од сончева светлина и да ја пренесат во лозата. На левиот брег почвата во најголем дел е црвеница. Климата во регионот е умерена, во лето претежно е сончево и жешко, а во зима речиси и да нема мразови.
На десниот брег на Рона е областа Cotes du Rhone Village. Вината на Cotes du Rhone Village се моќни и добро структурирани. Овие вина уживаат висока репутација низ целиот свет. Тие се нудат на гости за време на легендарни настани како Канскиот филмски фестивал или тенискиот турнир Ролан Гарос. Вината Côtes du Rhône Village се направени од гроздовите на лозовите насади распослани на 5.000 хектари.

gal-1585464
Историјата на самата Cotes du Rhone е исто така интересна. Производството на вино во овие места потекнува од четвртиот век пред нашата ера. Лозовите насади првпат се појавиле во северниот дел на регионот, а потоа и на југот. За време на Римското царство, овие вина веќе биле доста славни. Но, безбројните инвазии на варварите довеле до големи уништувања на лозовите насади. Повторното заживување на лозарството се случило во средниот век. Религиозните наредби на цистерцијците и картезијците играле голема улога во развојот на винарството. Папата и неговото царство исто така одиграле значајна улога во враќањето на лозарството, а причинита биле највисоките црковни достоинственици кои биле големи љубители на виното.
Денес, винарската област на Cotes du Rhone покрива површина од 58.000 хектари и припаѓа на листата на подрачја со строго контролирано потекло. Од овој регион на годишно ниво се произведуваат околу 3 милиони хектолитри вино. Од нив, околу 75% се црвени вина. Главните сорти кои се одгледуваат овде се Сира, Гренаше и Карињан. Во зависност од бројните фактори, бојата на црвените вина Cotes du Rhone може да биде заситен рубин, рубин црвен, црвен гранат со светли розови нијанси или темноцрвени со нагласена пурпурна боја. Вкусот обично е добро избалансиран, со меки танини, силна структура и добра киселост. Аромата е лесна, овошна, но и комплексна, со навестувања на цреша, малина, капина, бибер, сладунец и ликер од црна рибизла. Завршетокот на вината произведени во Côtes du Rhône се долги, со навестувања на цреша и црна рибизла. Овие вина се идеални во комбинација со црвено месо, јагнешко, тврди и меки сирења, дива свиња, печено пилешко… Идеалната температура на послужување е од + 14 ° C до + 16 ° C.

cotes du rhone3

Бојата на белите вина Cotes du Rhone варира од светла лимон боја или слаба слама до мека златно жолта со зеленикави нагласоци. Вкусот на белите вина од Cote du Rhone е свеж, со извонредна рамнотежа на киселост и влијание на егзотично овошје како манго, праска, кајсија, багрем, лимон, ванила и ѓумбир. Аромата е хармонична, елегантна, со навестувања на праска, круша, јаболка и диња. Финишот е сув, долг, со остатоци од зрели праски и лимон. Белото вино од овој регион оди добро со јадења од риба, морска храна, бело месо со сос, разновиден зеленчук, пастрмка, пилешко во сос од кари… Исто така, белите вина од Cotes du Rhone се совршени и во комбинација со десерти полни со марламад и мед.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *